A Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület a magvető szerepére vállalkozott a "végeken". Arra tudniillik, hogy elhinti a szellem és a művészet magvait a központoktól távoli térségben, új értékrendet állítva fel benne. - Szombathy Bálint képzőművész, író, műkritikus

Hírek

Társas Játék – Lelkes anyukák a munkaerőpiacon

Gyerekzsivajjal zárult a Társas játék elnevezésű projekt Komlón. A rendezvényen komoly társadalmi problémákról hallhattunk előadásokat, miközben az érintettek a hátunk mögött játszadoztak.


A Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület 2012. október 1-jei kezdettel lépett konzorciumra a Szigetvári Takarékszövetkezettel a Társas Játék elnevezésű projekt keretei között. A Társas Játék az édesanyák munkaerő-piaci visszailleszkedésének segítését tűzte ki fő céljaként. A projekt két telephelyen, Pécsen és Komlón hozott némi változást a kisgyerekes szülők életébe.A záró rendezvény a komlói Közösségi Házban került megrendezésre május 28-án. Zentai Gábor, a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna elnöke szerint a Társas Játék komoly társadalmi felelősségvállalás és igencsak különleges alkalomnak számít, amikor egy pénzintézet szövetségre lép egy civil szervezettel. Egy ilyen kényes ügy esetében a megfelelő mentalitás rengeteget számít – szerencsére a Szigetvári Takarékszövetkezet és a Zöld Zóna sem fukarkodott lelkesedésben.A Társas játék egy színes és egyedi projekt volt, amelyben anyukák és gyerekeik együtt vettek részt. A záró rendezvény maga is olyan volt, mint a projekt egésze – gyerekzsivajtól zengett és rengeteg tanulsággal szolgált. Van valami életszagú abban, amikor a nők munkaerő piaci helyzetéről tartott előadást a résztvevő anyukák csemetéinek nevetgélése szakítja meg.


Szellő János, a PTE FEEK docense tudományos köntösbe bújtatta a jelenlegi munkaerő-piaci problémákat. Különböző megközelítések segítségével átfogó képet mutatott a záró rendezvény résztvevőinek arról, hogy milyen következményei, illetve társadalmi hatásai lehetnek annak, ha a nők nem kapnak elég figyelmet és támogatást a munka világában. Szellő János szerint a való élet társasjátékában a szociális biztonság a tét.A kézzel fogható, tapasztalható problémákról Ruzsinszky András, a komlói Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa beszélt. Az előadó kiemelten hívta fel a figyelmet arra, hogy az elöregedő társadalmat csak a fiatalok menthetik meg. Szükség van rá, hogy a nőket a társadalom fontos tagjaként kezeljük és elősegítsük az akadálymentes gyerekvállalást. Ez a probléma nem csak Komlón, de globális szinten is fennáll. A nők helyzetét javítandó Ruzsinszky András elsősorban a munkaerő-piaccal összeegyeztethető képzéseket javasol, ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy a karrier mellett a családalapítás is első helyen szerepeljen a nők életében.A Társas játék projekt különböző képzésekkel és tréningekkel járult hozzá a fent említett problémák megoldásához. A programban levő anyukák részt vehettek angol, ECDL, vagy családi napközi vezető és vállalkozóvá válás tanfolyamokon, illetve kulcsképesség fejlesztő és álláskereső tréningeken. A képzések a tudásanyagok megszerzése mellett hozzájárultak ahhoz is, hogy a munkába visszailleszkedni vágyó anyukák önbizalmat szerezzenek a jövővel kapcsolatos terveikhez.Az anyukák a program lezárulásával sem hagyják abba a megkezdett munkát. Néhányuknak sikerült újra munkába állniuk, mások további képzésekre jelentkeztek, de van olyan is, aki visszaült az iskolapadba és leteszi az érettségit.


Nem utolsó sorban hosszú távú barátságok szerveződtek a Társas játék projekt keretein belül – az anyukák örömmel járnak össze, vigyáznak a másik gyermekeire és támogatják egymás álláskeresési terveit.


2014-06-18


Új helyszínen az elektrográfiai kiállítás

A Bohár András Elektrográfiai Gyűjtemény tárlata ezúttal Balatonbogláron kapott helyet. 


A Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület régóta lelkes támogatója az elektrográfia műfajának. A Bohár András Elektrográfiai Gyűjtemény válogatott tárlatának megnyitója a balatonboglári Pincetárlatban került megrendezésre június 6-án. Az ünnepségen köszöntőt mondott Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere, a kiállítást pedig Zentai Gábor, a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület elnöke nyitotta meg.


A gyűjtemény tárlatában megtekinthetőek Gábos József,  Gyenes Zsolt, Haász Ágnes, Koroknai Zsolt, Lux Antal, Sándor Edit és Perneczky Géza művészek alkotásai.


A kiállítás megtekinthető: 2014. június 6-29-ig; kedd-péntek 10-12 óráig és 16-20 óráig, szombat-vasárnap 10-12 óráig és 15-20 óráig. 


2014-06-18


Segítünk, oktatunk, építünk – „Itt vagyunk otthon” projekt

Az „Itt vagyunk otthon” projektben évek óta azon dolgozunk, hogy a mélyszegénységben élőket és a kisebb településeket segítsük és támogassuk. A projekt keretein belül rengeteg olyan program valósult meg Szigetvár és Sellye térségében, ami másképp nem jöhetett volna létre. Az alábbiakban a projekt eddigi tevékenységét mutatjuk be, majd cikksorozatot indítunk a programban részt vett emberek sorsáról, eseményeiről, történeteiről.


Az Európai Unió egyik szívügye, hogy csökkentse a mélyszegénységet a kontinensen. Kitűzött célja, hogy 2020-ra 25%-al, azaz 20 millióval kevesebben éljenek mélyszegénységben a tagországokban. A megvalósításban az EU előnyben részesíti a közösségi tevékenységet, mint eszközt. Az „Itt vagyunk otthon” projektben már a legelső pillanattól kezdve a mélyszegénységben élőkkel és a helyi döntéshozókkal együtt történt a tervezés és ötletelés, így a közös fórumok remek lehetőséget adtak bárkinek, hogy elmondhassa a véleményét.


A Szigetvár és Sellye környéki települések alapvető problémái közé tartozik a munkahelyek hiánya, a közlekedés nehézsége, az egyes kistelepüléseken az intézmények pénzügyi problémái, a képzettebb lakosság elvándorlása, a szolgáltatások és infrastruktúra hiányosságai, valamint az önkormányzatok pénztelensége. A területfejlesztés során ezeket a problémákat mértük fel, elemeztük, majd próbáltunk megoldást keresni rájuk.A szociális területen belül a mélyszegénységben élők számára biztosítottunk olyan szolgáltatásokat, mint a jogi tanácsadás vagy a kommunikációs- és konfliktuskezelő tréning. Ezen felül álláskeresési tréningeket, munkaerő-piaci egyéni tanácsadásokat, pszichológiai és egészségügyi tanácsadásokat tartottunk, így segítve a civilek álláskeresési tevékenységét. A gyerekek nyugodt és akadálymentes fejlődése érdekében szerveztünk tantárgyi korrepetálást, kompetenciafejlesztést, sporteseményeket és művészeti foglalkoztatásokat, valamint táborokat.


Nem elhanyagolható az a rendkívüli eseménysorozat sem, amely során 2011 óta nagyszabású karácsonyi adománygyűjtést szerveztünk. Idén ez kiegészült egy húsvéti akcióval is. Az adományoknak köszönhetően több száz család ünnepét könnyítettük meg.


A közösség építésének kiindulópontja volt a településeken megrendezett közösségi beszélgetés. Ezeken a fórumokon az érintettek és a helyi vezetők is elmondhatták és megvitathatták a települések problémáit és együtt kereshettek megoldást ezekre.


Azokon a helységeken, ahol már több éve működő civil szervezet dolgozik, a feladat az volt, hogy az ő munkájukat erősítsük, a szervezeti kapacitást bővítsük. Így tehát Somogyapátiban, Vásárosbécen és Patapoklosin a már létező egyesületeket segítve szerveztünk olyan programokat, mint a 24 órás mesefelolvasó fesztivál, a Paizs József emléktorna vagy a Rákóczi Ferenc történelmi verseny és szoboravatás.


Mindezen felül a közösségépítés fontos pilléreiként az érintett települések lakosai és önkéntesek Vajszlón játszóteret építettek, Zalántán lakóházakat újítottak fel, Szulimánban helytörténeti kiállítást állítottak össze.


A fenti programok, események megvalósításához egy erős csapat kellett, ami szakemberekből és az érintett területek lakosaiból állt. A programban megtörtént érdekes eseményekről és történetekről egy cikksorozatban tájékoztatjuk az olvasókat.


2014-06-18


Salamon Ferenc: Bátor Márkó

Salamon Ferenc első könyve, a Bátor Márkó 2014. június 11-én jelenik meg a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület kiadásában. A történelmi regény ünnepélyes bemutatójára 2014. június 11-én, 17.30-kor a szigetvári Városi Könyvtárban kerül sor. 


A kötet a „Languages of the Zrinskis” HUHR/1101/2.2.3/0001 című projekt keretében, a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió társfinanszírozásával készült, így horvát nyelven is publikálva lesz.Könyvet írni könnyű. Bemutatkozást nehezebb. Célszerű az elején kezdeni: 1964-ben születtem. Ötven év múlva kinyomtatták első könyvem. Ez így persze nem teljesen igaz, hiszen jelentek már meg írásaim újságokban, internetes oldalakon. Úgy, hogy mindeközben teljesen más területeken dolgoztam. Szolgáltató állami cég, regionális tévécsatorna, könyvtár, majd civil szervezet volt munkahelyeim sora. Személyügyi-szervező, művelődésszervező, marketing-kommunikáció, és még sok-sok mindennel foglalkoztam.


Szinte természetes, hogy mivel nincs történész irányú végzettségem, mégis a történelem vált egyik fő szenvedélyemmé. Aki életének jelentős részét Szigetváron éli le, az nem is tehet másként. A város levegőjében benne él évszázadok minden történése, már gyerekként magával ragadott a Zrínyi kultusz, a vár falából, a templomokból, az egész környékből áradó titokzatosság, amely egyfolytában csalogat: gyere, ismerj meg, tárj fel, mutass meg!


Novellának indult, történelmi regény lett belőle. Köszönöm a segítséget Zentai Gábornak, a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület elnökének, Varga Zoltánnak, a Szigetvári Várbaráti Kör elnökének, Ravazdi László nyugalmazott könyvtárigazgatónak, Sarlós Endre grafikusnak, Gorán Vladimir fordítónak, és még sok-sok támogatónak, segítőnek, inspirálónak, és végezetül, de nem utolsósorban feleségemnek, és három leánygyermekemnek, akik nagy türelemmel viseltettek a kutatómunka és a könyv megírása alatt, majd mindvégig tartották bennem a hitet, hogy sikerülni fog a kiadás is.


Tisztelt Olvasó! Ismert történelmi események, ismert történelmi személyek, mégis új dimenziók, más megközelítés várja Önt a regény lapjain. Örülnék, ha új ismereteket tudnék átadni, de ha csak néhány érdekes, a jelen világ nehézségeit feledtető órát sikerül nyújtanom, azt is teljes sikernek fogom tekinteni. Jó szórakozást kívánok!


Salamon Ferenc


További részletek: http://www.zrinyiter.hu/salamon-ferenc-bator-marko/


2014-06-18


Települések vetélkedője

10 település mérheti össze ügyességét az idei Települések vetélkedője alkalmából. A legjobb programmal előrukkoló helység pénzjutalmat kap.


A Láthatár Közhasznú Egyesület nyerte el a pályázatot, amely lehetőséget ad a településeknek, hogy összemérhessék tudásukat és lelkesedésüket. A rendezvényekre 2014 májusában kerül sor, a csapatoknak az alábbi feladatokat kell megvalósítaniuk:  • a település lakosságának minél nagyobb számban történő mozgósítása (mérés jelenléti ívvel),

  • minél több programelem megvalósítása

  • kötelező programelemek megvalósítása: főzőverseny, családi vetélkedők, játszóház megszervezése, valamint a település történetének, nevezetességeinek bemutatása kiállítás, bemutató, előadás vagy bármilyen egyéb formában.

  • Valamely közterület megszépítése (parkosítás, festés, takarítás stb.) illetve a településen működő valamely intézmény, közösség javára végzett közösségi munka, mely a közösségi napon kerül megszervezésre

  • Pontozásra kerül: az aktív résztvevők száma


A versenyen Dencsháza, Endrőc, Somogyviszló, Csertő, Boldogasszonyfa, Nagydobsza, Somogyapáti, Somogyhárságy, Szentlászló és Teklafalu vesz részt.


2014-06-18


Újabb hírek // Régebbi hírek