A Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület a magvető szerepére vállalkozott a "végeken". Arra tudniillik, hogy elhinti a szellem és a művészet magvait a központoktól távoli térségben, új értékrendet állítva fel benne. - Szombathy Bálint képzőművész, író, műkritikus

Hírek

Civitas Invicta


2015-07-22


Norvég

 

2015-07-22


"Add el a neten!" képzés

Add el a neten banner


 


 


2014-09-10


BAMEM

 


BAMEMBAMEM


BAMEM


 


 


2014-08-11


Bátor Márkó könyvbemutató


Kis városunk újabb büszkesége látott napvilágot. A forró nyári nap ellenére meglepően sokan gyűltek össze a szigetvári könyvtárban, hogy részt vegyenek Salamon Ferenc Bátor Márkó című könyvének bemutatóján.


A Bátor Márkó a „Languages of the Zrinskis” című IPA projektben jelent meg magyarul, majd horvát nyelven is kiadásra került. A projekt megvalósító szervezete a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület.  A könyvet Ravazdi László, nyugalmazott könyvtárigazgató lektorálta, aki a bemutató során Salamon Ferenccel beszélgetett és nem fukarkodott a kérdésekkel. A párbeszéd épp olyan kalandozó volt, mint maga a regény – lelkes csapongás a történelem megannyi pillanatában.


A megfelelő hangulatot Gersy Károly gitártanár szolgáltatta egy kis történelmi muzsikálás keretei között, majd Varga Zoltán könyvtárigazgató tartott felolvasást Tőke Ferenc Szigeti győzedelem című költeményének részleteiből.


Salamon Ferenc első megjelent könyve a Bátor Márkó, de mint megtudtuk, nem ez az egy írása lapul a fiók mélyén. Nagy érdeklődést mutat a történelem iránt, így nem kizárt, hogy más műveivel is találkozunk majd a jövőben.A Bátor Márkó Horváth Márk életét mutatja be. Annak ellenére, hogy valós személyről szól a regény, sok benne a fikciós elem is. A történet olyan helyszíneken játszódik, ahol az író felnőtt, így a történelmi hűség mellett apró, különleges részletek is megjelennek benne. Salamon Ferenc saját ismeretein kívül a Várbaráti Kör archívumát hívta segítségül a könyv megírásakor.


A történelmi ismeretek bővítése nagyon fontos városunkban – Ravazdi László szavaival élve: „Szigetváron nem lehet elmenni történelem nélkül”.Horváth Márkról kevés és szűkös információt találhatunk az interneten, így nagy megkönnyebbülés, hogy egy szórakoztató kalandregényből tájékozódhatunk Szigetvár történelmi múltjáról.


A regényben sok naturalista elem van,– csatajelenetek, ostromok, kínzások leírása – ezért leginkább a gimnazistakor után ajánlatos kézbe venni.


Ravazdi László szerint a Bátor Márkót „nem lehet csak egyszer elolvasni”. Ritka az ilyen izgalmas és sokatmondó kalandregény, amely hűen vezeti be az olvasókat a történelem rejtett és izgalommal teli részleteibe.


2014-06-18


Régebbi hírek